Centrum Kształcenia Praktycznego w Siedlcach. Adres: 08-110 Siedlce, ul. Konarskiego 9, telefon do sekretariatu: 0-25 633 06 86, email: ckp@ckp.siedlce.pl, więcej informacji »
Niedziela 19 Maja 2019
138 dzień roku.
Do końca roku pozostało: 226 dni.

Imieniny obchodzą: Iwo, Piotr, Mikołaj, Celestyna, Urban, Iwona

strona główna

mapa strony

drukuj

kontakt

powrót
 
 Aktualności
 
2019-05-11

Jarmark Świętego Stanisława 2019
  więcej
2019-03-21

Pasowe układy rozrządu firmy ContiTech
  więcej
archiwum

                               

Pracownie cukiernicze

Pracownia podzielona jest na 3 specjalistyczne działy, tj.:

  • pracownię sporządzania ciast i półproduktów cukierniczych,
  • pracownię wypieku wyrobów cukierniczych,
  • pracownię wykończania wyrobów gotowych.



Działalność dydaktyczna

W pracowni tej prowadzone są:

  • zajęcia praktyczne z klasami ZSZ o specjalności: cukiernik
  • moduły programowe dotyczące zagadnień z cukiernictwa w klasach technikum zawodowego o specjalności: technik żywienia i gospodarstwa domowego i w klasach ZSZ o specjalności: kucharz małej gastronomii.

Uczniowie na tej pracowni doskonalą umiejętności z zakresu:

  • produkcji mas, kremów i pomad,
  • produkcji wyrobów z ciast: parzonego, drożdżowego, kruchego, francuskiego, piernikowego, biszkoptowego bezowego i innych,
  • sporządzania wyrobów trwałych – tzw. suchego pieczywa cukierniczego,
  • sporządzanie figurek marcepanowych i ozdób z czekolady.

Ponadto w ramach realizacji zagadnień programowych uczniowie przygotowują wyroby cukiernicze na indywidualne zamówienia i przyjęcia okolicznościowe realizowane przez CKP.

Opiekunowie pracowni: Teresa Marton, Irena Rytel, Marianna Kosyl, Małgorzata Ługowska




















 


powrót    do góry     
Kontakt  |  Mapa strony » Copyright © 2019 Centrum Kształcenia Praktycznego. All rights reserved
Projekt i wykonanie: Magdalena Szarek-Mistewicz
Liczba wejść: 918910, dziś: 136