Centrum Kształcenia Zawodowego w Siedlcach. Adres: 08-110 Siedlce, ul. Konarskiego 9, telefon do sekretariatu: 25 794 33 30, email: ckp@ckp.siedlce.pl, więcej informacji »
Czwartek 28 Maja 2020
148 dzień roku.
Do końca roku pozostało: 217 dni.

Imieniny obchodzą: Jaromir, Just, Justyna, Wiktor, Jaromir

strona główna

mapa strony

drukuj

kontakt

powrót
 
 Aktualności
 
2020-04-09

Życzenia Wielkanocne
  więcej
2020-03-31

ORGANIZACJA NAUCZANIA ZDALNEGO
  więcej
archiwum

                               

GALERIE

Warsztaty szkoleniowe dla nauczycieli przedmiotów gastronomicznych


W dniu 11 stycznia 2013 r. w Krajowym Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie odbyły się warsztaty szkoleniowe dla nauczycieli przedmiotów gastronomicznych, których program obejmował techniki rzeźbienia w owocach i warzywach stosowane       w zdobieniu żywności i dekoracji stołu.
W warsztatach uczestniczyły nauczyciele Centrum Kształcenia Praktycznego: Agata Zamyłko i Agnieszka Józwik.

Warsztaty odbywały się pod kierunkiem wielokrotnie nagradzanego instruktora w dziedzinie carvingu Pana Tomasza Szpalka, Wicemistrza Polski 2008 i Wicemistrza Europy 2009 w Carvingu Owocowym.

Uczestnikom została przedstawiona krótka historia rzeźby owocowej i warzywnej. Instruktor przedstawił najczęściej stosowane narzędzia i techniki w dekoracji oraz zasady doboru owoców i warzyw do rzeźbionej dekoracji. Podczas ćwiczeń uczyliśmy się jak prawidłowo posługiwać się narzędziami wykorzystywanymi do rzeźbienia w owocach i warzywach.

Nauczyciele wykonali między innymi tulipany z papryki, chryzantemy z sałaty pekińskiej, róże z kalarepy i inne elementy roślinne. Uwieńczeniem zdobytych umiejętności było wykonywanie motywów tajskich w melonie i arbuzie
Jak się okazało wykonywanie owocowych i warzywnych rzeźb nie jest szczególnie skomplikowane i nie wymaga nadzwyczajnych zdolności manualnych. Doskonałość można osiągnąć poprzez ćwiczenia i praktykę. Sztuka rzeźbienia wymaga cierpliwości, skupienia i uwagi. Jest to bardzo kontemplacyjna i twórcza praca, a nagrodą po precyzyjnym jej wykonaniu jest zachwyt i podziw ludzi, którzy oglądają nasze dzieła.
Na zakończenie szkolenia każdy uczestnik przygotował kompozycję z wykonanych prac. Efektem końcowym warsztatów była prezentacja dorobku wszystkich uczestników w postaci barwnej i okazałej kompozycji. Uzyskane umiejętności w dziedzinie carvingu stanowiły podstawę do otrzymania certyfikatów.
Carving to wykwintne rzemiosło, które sprawia, że pięknie przyozdobione potrawy nie tylko doskonale smakują, ale też cieszą oko. Każdy ładnie udekorowany talerz, czy stół bankietowy podnosi wartość potrawy. Zdarza się że, w pamięci gości częściej pozostają ciekawe dekoracje niż sama potrawa. Tak już jest, że najpierw jemy oczami, więc warto poświęcić troszeczkę czasu i energii             w ozdobienie naszych potraw czy organizowanych przyjęć.
Umiejętności , które nabyłyśmy podczas szkolenia będziemy wykorzystywać na zajęciach z uczniami, ucząc ich nowoczesnych technik dekoracji potraw.







































 


powrót    do góry     
Kontakt  |  Mapa strony » Copyright © 2020 Centrum Kształcenia Praktycznego. All rights reserved
Projekt i wykonanie: Magdalena Szarek-Mistewicz
Liczba wejść: 1016877, dziś: 309